Wel of geen waterontharder nemen bij hardwater ?

Of het water bij jou thuis hard of zacht is, meet men aan de hand van hoeveel calcium en magnesium er in het water zit. Hoe meer erin zit hoe harder het water is. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse graden (°dH). Eén °dH is 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water. Drinkwaterbedrijven gebruiken vijf schalen van hardheid.

 • 0-4 °dH zeer zacht
 • 4-8 °dH zacht
 • 8-12 °dH gemiddeld
 • 12-18 °dH vrij hard
 • 18-30 °dH heel hard

Hard water, nadeel

Hard water is vooral nadelig voor huishoudelijke apparaten en het milieu. Dit komt doordat hard water meer kalkaanslag achter laat.  Bij verhitting kan hard water kalkafzetting veroorzaken. Zo ontstaat ”ketelsteen” in warmwatertoestellen zoals boilers, geisers, de (af)wasmachine en het koffiezetapparaat. En kalkaanslag kan ervoor zorgen dat apparaten hierdoor meer energie nodig hebben voor gebruik en sneller kapotgaan. Ook kan hard water leiden tot kalkaanslag op sanitair en tegels, als gevolg van het verdampen van het water, waarna de kalk achterblijft. Dit kun je bijvoorbeeld zien op de douchekop.

Daarnaast kunnen middelen om kalkaanslag tegen te gaan in het riool terecht komen wat het slecht is voor het milieu. Verder zou water met minder kalk gewoon beter smaken.

 

Hardwater en gezondheid

Voor onze gezondheid maakt de hardheid van water nauwelijks verschil. Behalve voor de huid.  Bij eczeem is er sprake van een verminderde beschermfunctie van de huid, waardoor de huid veel droger is en sneller vocht verliest. Het water van de douche droogt de huid juist uit. Hoe langer en heter de douche, hoe sterker de uitdroging. Maar ook: hoe harder het water, hoe slechter. Daarnaast kunnen kalkresten aan je haar blijven kleven, waardoor je haar droger wordt.

 

Als u kalkafzetting vindt op of in uw apparatuur, raden we u aan om deze apparaten regelmatig schoon te maken met een natuurlijk, biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Zo vermindert u de kalkaanslag, blijft het apparaat beter werken en gaat het langer mee. Raadpleeg altijd eerst de specifieke reinigingsinstructies van apparatuur en materialen om te zien met welk middel u het mag reinigen of ontkalken. U kunt de temperatuur van uw warmwatertoestellen (boiler) lager afstellen, dit vermindert de kalkafzetting. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur minimaal 55 °C moet zijn om schadelijke bacteriën te doden!

 

Zacht water, nadeel

Water kan ook te zacht zijn. Te zacht water, onder de 4 dH, kan een te lage zuurtegraad hebben. En bij een te lage zuurtegraad kunnen bepaalde metalen van leidingen loskomen en in het water terecht komen.

 

Om deze redenen adviseren meerdere fabrikanten van verwarmingsapparaten (ketels en warmtepompen) om de installatie te vullen met water van deze condities:

 • Hardheid in º dH (Duitse Hardheid) tussen de 4 en 8,4.
 • Zuurtegraad pH tussen de 6,5 en 10.

Daarnaast kan te zacht water ook zorgen voor huidirritatie, doordat zeep en doucheschuim niet voldoende van de huid worden gespoeld.

Een waterontharder is bijna niet nodig.

Omdat bijna alle waterleidingbedrijven zelf hun water ontharden, zijn er bijna geen huishoudens waarvoor een waterontharder echt nuttig is. Op de meeste plekken ligt de hardheid rond de 8 °dH. Er zijn wel uitschieters, uiteenlopend van 2 tot 18. Maar, volgens de consumentenbond, heeft zelf water ontharden pas zin vanaf 20 °dH. Op de website van je waterleidingbedrijf kan je zelf zien wat op dit moment de hardheid van jouw water is en of die misschien binnenkort verandert.

Hoe hoger de Duitse hardheid in graden, hoe meer kalk er dus  in zit.

 

Wanneer neem je een waterontharder ?

Steeds meer mensen gaan over tot aanschaf van een waterontharder. Per gebied in ons land kan het water uit de kraan meer of minder hard zijn. Een waterontharder kan soms nuttig zijn.
A las het al eerder op deze pagina:  Huishoudelijke apparaten gaan langer mee en minder kalkaanslag op de douchewand.
 

Toch kun je niet ongestraft water ontharden, wat blijkt uit onderzoek:

Hoe lager de hardheid des te agressiever het water wordt. Koperen leidingen en vaten gaan hierdoor langzaam oplossen.
Is je water harder dan 5° dH, dan kun je er een overwegen, maar laat deze afstellen zodat de hardheid niet onder de 4° dH komt.

 

Aanbevelingen

 

Naar aanleiding van het onderzoek kunnen de volgende aanbevelingen worden gedaan aan de beheerders of eigenaren van drinkwater installaties voor particulier en utilitair gebruik:

 • Zorg voor een juiste selectie. Doe dit zelf of laat je bijstaan door een leverancier. Stem de ontharder af op de afgifte hoeveelheid van het water van de klant en vraag je af of een ontharder echt nodig is; controleer dus van tevoren de hardheid. Benoem uw uitgangspunten in uw offerte. U kunt ook bij de regionale waterleverancier informeren naar het hardheidspercentage.
 • Als u toch een ontharder gaat adviseren of offreren aan een klant, zorg dat deze een goed onderhoudscontract heeft en duidelijke instructies krijgt over de werking van het apparaat. Geef aan waar hij of zij op moet letten.
 • Houd de aanbevelingswaarden aan welke de fabrikant van het product voorschrijft.
  Voor boilers, RVS of Koper, geld een waarde tussen 4 en 7 ºDH als goed.
 • Houd vigerende wetgeving in de gaten via vakliteratuur, vakbladen, Vewin werkbladen en Staatscourant uitgaven.

 Beperk het ontharden in een huishoudelijke omgeving tot 4 graden Duitse Hardheid, ga niet lager!

 Dat is voldoende om kalkaanslag te verminderen en beschadiging van uw boiler en leidingen tegen te gaan.

 

 

Water-ontharder, soorten:

Aanbevolen:

 • De waterontharder die werkt met een harskern en regeneratiezout  gebruikt voor het regeneratieproces. Hiervan is bewezen dat ze daadwerkelijk kalk uit het water halen.

Minder geschikt:

 • Het type dat werkt op basis van omgekeerde osmose. Volgens onderzoek functioneren ook deze ontharders naar behoren, alleen vereisen ze dusdanige complexe installaties dat de particuliere markt huiverig is om ze toe te passen.
   

Niet geschikt: ?

 • Zogenaamde magneet ontharders die kalk zouden elimineren. Tot dusver valt deze claim niet te staven met wetenschappelijk onderzoek.

Hardheid

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het water, hoe harder het water. Kalk komt van nature voor in water. De verschillende bronnen voor het drinkwater, zoals grond-, duin- en oppervlaktewater, verschillen in hun hardheid. Zo zijn bijvoorbeeld duinwater en grondwater van nature rijk aan kalk. Hard drinkwater komt nog maar in enkele gebieden in Nederland voor, omdat waterbedrijven op de meeste plaatsen het water centraal ontharden als het ruwe water een hoge hardheid heeft.

 

Duitse  hardheid, graden (Deutsche Harte, ° dH of DH)

 • Graden van de Algemene Hardheid (dGH);  Één graad 'algemene hardheid' wordt gedefinieerd als 10 milligram calciumoxide per liter water, dat is hetzelfde als een Duitse graad hardheid (17,848 ppm).
 • mmol / L (millimol per liter); Een millimol calcium (Ca2+ of CaCO3) per liter water komt overeen met een hardheid van 100,09 ppm of 5,608 dHG, aangezien de molmassa van calciumcarbonaat 100,09 g is.
 • Clark graden (° Clark) of ook wel Engels graden (° e of e); Een graad Clark wordt gedefinieerd als een grain (64,8 mg) van calciumcarbonaat per imperial liter (4,55 liter) water, wat overeenkomt met 14,254 ppm.
 • Amerikaanse graden hardheid; Een Amerikaanse graad hardheid gedefinieerd als een milligram calciumcarbonaat per liter water, gelijk aan 1 ppm.

Duitse hardheid is dus niet de enige schaal voor het uitdrukken van de hardheid

 

Go to top

logo boiler-weetjesBoiler-weetjes.nl  © zondag 14 juli 2024

Pagina: Boiler Weetjes - Waterontharder
Tags:boiler, waterontharder, advies, eis, fabrikant, garantie
Beschrijving: Water kan ook te zacht zijn. Te zacht water, onder de 4 dH, kan een te lage zuurtegraad hebben. En bij een te lage zuurtegraad kunnen bepaalde metalen van leidingen loskomen en in het water terecht komen.