Warmtepompboiler

De warmtepompboiler is een uitstekend alternatief voor de bereiding van warm water en een goede vervanging voor de combi-cv-ketel of puur elektrischeboiler.

Het apparaat is energiebesparend en wint gratis energie uit de ventilatie lucht van uw woning, die anders vaak ongebruikt naar buiten verdwijnt. De boilers zijn daardoor goed voor zowel het milieu als de portemonnee.  De warmtepompboiler haalt zoals gezegd warmte uit de lucht, hiermee wordt water opgewarmd. Een compressor (elektra verbruik) is nodig om dit voor elkaar te krijgen.   Stel dat u nu een 'ventilatiebox' heeft met 2 leidingen (aanzuig woning en afblaas naar buiten) daar kan deze dan voor in de plaats komen.

Een warmtepompboiler werkt dus volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. Het apparaat gebruikt warmte uit de ventilatielucht om sanitairwater naar een hogere temperatuur te brengen. Waar een ‘gewone warmtepomp’ water verwarmt voor de verwarming van uw woning en voor warm tapwater, verwarmt een warmtepompboiler alleen tapwater voor badkamer, wastafels en keuken.

 

Doordat een warmtepompboiler geen gas maar ventilatielucht gebruikt om water te verwarmen, zal uw energierekening lager uitvallen. Warme ventilatielucht die u anders zo naar buiten blaast wordt nu gebruikt voor opwarmen van tapwater. Een warmtepompboiler verbruikt wel elektriciteit, maar dit is ongeveer drie keer minder stroom dan een geheel elektrische boiler. Een warmtepompboiler heeft verder een positief effect op het energielabel van uw woning, waardoor deze meer waard wordt. Ook zijn er subsidies die de aanschaf van een warmtepompboiler aantrekkelijk maken. Naast grote voordelen voor uw portemonnee heeft een warmtepompboiler grote voordelen voor het milieu. Met deze duurzame oplossing vermindert u uw CO2-uitstoot namelijk aanzienlijk!

 

Als u nu een elektrische boiler gebruikt voor warm tapwater in uw woning is een warmtepompboiler een duurzaam alternatief. Als u uw bestaande woning wel wilt verduurzamen, maar geen trek heeft in een grote verbouwing, is een warmtepompboiler een slimme keuze. Het apparaat is namelijk gemakkelijk te installeren en behoeft geen aanvullende werkzaamheden. Daarnaast vervangt het tevens uw 'ventilatiebox'.  Twee vliegen in een klap. Maar ook ter vervanging van uw cv-ketel m.b.t. tapwater is het een goede keuze.

 

Een voorbeeld toestel:

 

Warmtepompboiler ideaal voor warmtapwater


Er zijn verschillende types in de handel, bij bovenstaand plaatje is de zogenaamde condensor uitgevoerd als leiding om de tank heen. De warmte wordt door het koudemiddel tegen de tank aan overgebracht naar het tapwater in de tank.

Onderstaand plaatje heeft een platenwisselaar als condensor, het tapwater wordt hier doorheen gepompt en zodoende verwarmd door de warmtepomp.

 

Warmtepomp-boiler 2 voor warmtapwater door ventilatielucht

 

Een gezin van 3 personen heeft per jaar, volgs de statistieken, ongeveer 2626 kWh energienodig voor tapwater.

We maken een vergelijk:

  • Met een HR cv-ketel is dan het jaarverbruik voor tapwater 2626 kWh : 8,8 kWh (netto inhoud aardgas) = 298 m³ gas
    Als deze € 0,80 kost per m³  zijn de energie kosten per jaar: € 238,40 per jaar voor warmtapwater.
  • Met een elektrische boiler (COP1) heeft u 2626 kWh nodig x € 0,21 = 551,46 per jaar.
  • Met een Warmtepomp-boiler (SCOP 2,7) wordt dit 2626 kWh : SCOP 2,7 = 972,6 kWh energie x € 0,21 = € 204,25 per jaar aan energie kosten.

Stel dat u PV panelen heeft dan is een Warmtepompboiler ook aantrekkelijk, immers die verbruikt elektra voor de compressor.

De meest duurzame warmtepompen staan gelijk aan de hoogste subsidies van de overheid. Dit betekent dat je een hoog bedrag tot € 800,- terug kunt krijgen bij aanschaf voor een bestaande woning. 

 

Warmtepompboiler Atlantic

Foto: Atlantic warmtepompboiler

Go to top

logo boiler-weetjesBoiler-weetjes.nl  © zaterdag 22 juni 2024

Pagina: Boiler Weetjes - Warmtepompboiler
Tags:warmtepomp, boiler, warmtepompboiler, ventilatie, lucht, woning, tapwater, besparing, energie
Beschrijving: De warmtepompboiler is een uitstekend alternatief voor de bereiding van warm water en een goede vervanging voor de combi-cv-ketel of puur elektrische boiler.