Close in boilers

  • Close-in boiler:  een kleine boiler, gemonteerd onder de kraan in bijvoorbeeld het aanrechtkastje.
  • Close-up boiler: een kleine boiler, gemonteerd boven de kraan.
  • Plint boiler:  een kleine boiler, die achter de onderplint van de keuken kan liggen.

Close up Close in Plint

Deze kleine, door elektriciteit verwarmde boilers, kunnen zelfstandig worden geplaatst op die plaatsen waar steeds maar ’n klein beetje warm water nodig is. Een plint boiler heeft meestal een inhoud van 5 tot 10 liter,  de close-in boiler van 10 tot 20 liter en de close-up boiler is verkrijgbaar van 10 tot ca. 55 liter.  Deze zijn voornamelijk verkrijgbaar in een 230 Volt uitvoering met elementen variërend van 500 Watt tot 3000 watt.

Tip: Deze ‘keuken boilers’  vergen dus redelijk veel vermogen. Een combi-switch is de oplossing voor het aansluiten van twee apparaten die relatief veel vermogen vragen, zonder een extra groep aan te hoeven sluiten. Indien deze apparaten tegelijkertijd in werking treden, kan de CombiSwitch schakelen' en de piekstroom opvangen. Zo kan iedere keukenboiler, via de CombiSwitch, samen met bijvoorbeeld de afwasmachine op dezelfde groep worden aangesloten

Vaak worden deze kleine boilers ook ingezet als ‘doorstroom toestel’ om bij kleine tapbehoeften meteen warmwater te kunnen bieden zodat niet gewacht hoeft te worden op het warme water dat vanaf de cv-ketel (die in Nederland vaak op zolder hangt) hoeft te komen. Vaak wordt de warmwater uitgang van de combiketel aangesloten op de ingang van een plint boiler. Als het warme water van de ketel de plintboiler heeft bereikt hoeft de plint boiler dus niet meer mee te verwarmen.

Vergelijk wel of geen plintboiler in de keuken..

In de vorm van een ‘doorstroom boilertje’ is het dus vaak te doen om comfort verhoging. Is het ook voordeliger (in euro)  om dit te doen ?

Wat kost het om 10 liter water elektrisch op te warmen van zeg 20°C  naar 60°C water ?  (We nemen 20 graden omdat bij kleine hoeveelheden steeds het afgekoelde water uit de leidingen eerst de boiler inkomt, die leiding heeft de omgevingstemperatuur aangenomen)

De Delta T (temperatuur verschil) is dus 60 °C  – 20 °C = 40°C

We nemen voor het gemak de vereenvoudigde formule die alleen bij water toepasbaar is:

(Liter x Delta T) : 860 = kWh

(10 x 40) : 860 = 0,46 kWh om het boilertje éénmaal op te warmen, stel dat we dit 2 x per dag doen.
Daarnaast is het stilstandsverlies van  een heel goed geïsoleerde plintboiler  ca. 18 watt constant. 
Dat betekent dat we per dag 24 uur x 18 watt = 432 watt aan stilstand verlies moeten dekken.
Totaal energie verbruik per dag is dus 2 x 0,46 + stilstandverlies 0,432 kWh is: 1,352 kWh per dag.
noot: In de praktijk wordt natuurlijk meer dan 2 x per dag warmwater gepakt in de keuken, maar tijdens tappen komt er dus water uit de warme combiketel in de plintboiler. De plintboiler hoeft dus niet steeds van 20 naar 60 op te warmen, vandaar dat we voor dit voorbeeld uitgaan van 2 taps om het verbruik van de plintboiler reëel te houden.

Als 1 kWh €  0,23 kost, zijn de kosten per dag 1,352 x 0,23 =  € 0,31 (x 365 dagen is 113 euro per jaar)
 

Nu de situatie zonder plintboiler:

geld uit de kraanStel dat de afstand van de combiketel / grote boiler in een woning 12 meter is (de woning heeft een bovenverdieping en zolder) (ca. 7 meter omhoog 7 meter zijwaarts) en er ligt een leiding van 15 mm naar de keuken.  Koperen buis van 15 mm heeft een inhoud van 0,133 liter per meter.
12 meter x 0,133 liter =  1,5 liter kouder water wat we niet nodig hadden.

(we kunnen dit eigenlijk net zo goed in de emmer of gootsteenbak laten staan want met het warme erbij krijgen we uiteindelijk nog een mengtemperatuur / of we zetten dit eerste water steeds weg om de plantjes water te geven / maar dat is misschien iets voor vrekken.nl ?)

Stel dat de snelheid van de kraan 10 liter per minuut is, ofwel 10 liter per 60 seconden of wel 0,166 liter per seconde, dan duurt 1,5 liter dus   1,5 : 0,166 =  9 seconden.   Is dat lang ?
Die 9 seconden gaat natuurlijk uit van het feit dat u een combiketel of boiler hebt op zolder met een voorraad erin. Als het een combiketel is zonder voorraad komt daar de starttijd/reactietijd van de ketel natuurlijk nog bij.  Stel dat u 10 x per dag 1,5 liter water wegspoelt i.v.m. wachttijd dan is dat dus 10 x 1,5 liter = 15 liter per dag. (dat is ongeveer gelijk aan 2x de wc doortrekken)
Een liter water kost in Nederland gemiddeld 0,0015 euro. 15 liter dus 0,0225 euro x 365 dagen is: € 8,21 !

We moeten, voor een eerlijke vergelijking, natuurlijk nog wel de energie die het plintboilertje heeft gebracht ook toe rekenen aan de gasketel op zolder. 2 x 0,46 kWh is  0,92 kWh per dag. In een m³ aardgas zit (zie ook de pagina rekenen) netto 8,53 kWh aan energie.  Dus 0,92 : 8,53 is 0,107 m³ aardgas x € 0,65 (m³ aardgasprijs) = € 0,07 x 365 dagen is  €  25,60 per jaar.
Tellen we daar het niet gebruikte water van 8,21 euro bij op is  € 33,81 per jaar.

 

Resume van dit aangenomen praktijkvoorbeeld in euro per jaar (het gaat dus alleen maar om het verschil tussen wel of geen plintboiler, de rest van verbruik voor tapwater staat hier buiten) .

Een comfort situatie met  ‘doorstroom plintboiler’ in de keuken kost ons 113 euro per jaar .
Een situatie waarbij we even moeten wachten op het warmwater in de keuken kost ons in euro  per jaar 33,81 euro.

We besparen, door even te wachten op warmwater, dus 113,- minus 33,81 = 79,19 euro per jaar.
Nemen we de aanschaf van een plint boiler hierin mee (ca. 240 euro) welke 10 jaar mee gaat, dan besparen we dus met steeds even  ‘15 seconden wachten op warm water in de keuken’ 100 euro per jaar.

 

Go to top

logo boiler-weetjesBoiler-weetjes.nl  © zondag 14 juli 2024

Pagina: Boiler Weetjes - close-in, close-up, en plint boiler
Tags:close-in, close-up, plintboiler, boiler, keuken, kastje, elektrisch,
Beschrijving: Close-in, close up en plintboiler voor in de keuken, voordelig of niet?