Gasboiler - direct gestookte boiler

Gasboiler moderne gasboilerDe simpelste omschrijving voor een gasboiler is eigenlijk ‘een pan water op het gasfornuis’ . Zo is het eigenlijk begonnen: een buis gevuld met water met een thermostaat erin welke de gasbrander, onder de buis met water, middels een gasblok ontstak om zodoende het water in de buis te verwarmen. 

 

Het soort gas kan zowel aardgas, propaan als butaan zijn. Het meest voorkomend in Nederland is natuurlijk het 'aardgas model'. Tevens bestonden er ook branders welke werden gestookt met 'stookolie'  ook wel HBO (Huis Brand Olie) I of II genoemd. Natuurlijk zijn de technieken in de loop der jaren enorm verbeterd, van de ‘open verbrandingstoestellen’  ook wel bekend als ‘atmosferische boiler’ welke de lucht die nodig is voor de verbranding uit de omgeving haalt naar ‘gesloten HR toestellen’ welke de lucht van buiten halen en uiteraard de rookgassen ook weer buiten vrij laten.

 

 De HR gasboiler wordt ook wel condenserende boiler genoemd. De modernste en uitgebreidere gasboilers zijn bijvoorbeeld uitgevoerd met Premix branders (het gas/lucht mengsel wordt voor verbranding al met elkaar vermengd om zodoende een optimale verbranding te krijgen) , zijn modulerend (de kracht van de brander kan glijdend van laag naar hoog worden gestuurd), hebben elektronica aan boord met bijvoorbeeld een klokprogramma waarin precies kan worden vastgelegd op welke tijd de boiler met welke temperatuur gereed moet staan, hebben een desinfectie (anti legionella) programma, een storingsuitgang en zijn soms ook nog via internet vanaf afstand te bedienen of aan te sluiten op een GBS (Gebouw Beheer Systeem) en/of domotica installatie.

 

De gasboiler is vaak uitgevoerd met een geëmailleerd waterreservoir. Hierin is een anode noodzakelijk, in de oude modellen moest de magnesium opofferingsanode periodiek worden vervangen (jaarlijks / twee jaarlijks) in de moderne boiler zit een zgn. zwerfstroom anode welke niet periodiek meer vervangen hoeft te worden (zie ook de pagina materiaal).

De meest verkochte gasboilers hebben een inhoud tussen de 80 en 200 liter, die daarboven (tot ca. 400 liter) worden minder verkocht. Indien er echt veel water nodig is door 'gasboilers' dan plaatst men er meestal meerdere bij elkaar.

 

  • Voordelen:  Doordat er geen transport nodig is van de warmte met een extra pomp is het rendement gunstig.  Doordat het vermogen van de brander in verschillende uitvoeringen leverbaar is  kan deze, indien gewenst, de boiler bij sommige modellen in korte tijd geheel weer warm zetten. Bij grote hoeveelheden die kort na elkaar getapt worden geeft dit het gewenste comfort (denkt u aan Restaurants en kapperszaken).
  • Nadeel: T.o.v. een combiketel of indirect gestookte boiler moeten er 2 ‘gastoestellen’ worden onderhouden.

 

Afbeelding: 'De typische gasboiler' :

Gasboiler voorbeeld oud open toestel

 

Een gesloten gasboiler:

gesloten gasboiler

 

Go to top

logo boiler-weetjesBoiler-weetjes.nl  © zondag 14 juli 2024

Pagina: Boiler Weetjes - Gasboiler warmwatercomfort
Tags:gas, boiler, gasboiler, olieboiler, warmwaterbereider
Beschrijving: Informatie over gasboilers, de werking en toepassing van deze warmwaterbereiders om te douchen en af te wassen.