Waterontharder bij hardwater.

Bij verhitting kan hard water kalkafzetting veroorzaken. Zo ontstaat ”ketelsteen” in warmwatertoestellen zoals boilers, geisers, de (af)wasmachine en het koffiezetapparaat. Door de kalkafzetting op de verwarmingselementen is er meer energie nodig om het water te verwarmen. Dit is nadelig voor de portemonnee en het milieu. Ook kan hard water leiden tot kalkaanslag op sanitair en tegels, als gevolg van het verdampen van het water, waarna de kalk achterblijft. Dit kun je bijvoorbeeld zien op de douchekop.

 

Ook zacht water bevat kalk, alleen in een veel kleinere hoeveelheid. Het verwijderen van kalkaanslag is dan minder vaak nodig, ook bespaart u hiermee energie om water te verwarmen en heeft u minder (af)wasmiddel nodig.

 

Als u kalkafzetting vindt op of in uw apparatuur, raden we u aan om deze apparaten regelmatig schoon te maken met een natuurlijk, biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Zo vermindert u de kalkaanslag, blijft het apparaat beter werken en gaat het langer mee. Raadpleeg altijd eerst de specifieke reinigingsinstructies van apparatuur en materialen om te zien met welk middel u het mag reinigen of ontkalken. U kunt de temperatuur van uw warmwatertoestellen (boiler) lager afstellen, dit vermindert de kalkafzetting. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur minimaal 55 °C moet zijn om schadelijke bacteriën te doden!

Hoe hoger de Duitse hardheid in graden, hoe meer kalk er in zit.

In Nederland is het drinkwater in uw woning globaal tussen de 6 en 10 graden DH.

Wanneer een waterontharder

Steeds meer mensen gaan over tot aanschaf van een waterontharder. Per gebied in ons land kan het water uit de kraan meer of minder hard zijn. Een waterontharder kan dus nuttig zijn.

 

Toch kun je niet ongestraft water ontharden, wat blijkt uit onderzoek:

Hoe lager de hardheid des te agressiever het water wordt. Koperen leidingen en vaten gaan hierdoor langzaam oplossen.

 

Aanbevelingen

Naar aanleiding van het onderzoek kunnen de volgende aanbevelingen worden gedaan aan de beheerders of eigenaren van drinkwater installaties voor particulier en utilitair gebruik:

 • Zorg voor een juiste selectie. Doe dit zelf of laat je bijstaan door een leverancier. Stem de ontharder af op de afgifte hoeveelheid van het water van de klant en vraag je af of een ontharder echt nodig is; controleer dus van tevoren de hardheid. Benoem uw uitgangspunten in uw offerte. U kunt ook bij de regionale waterleverancier informeren naar het hardheidspercentage.
 • Als u toch een ontharder gaat adviseren of offreren aan een klant, zorg dat deze een goed onderhoudscontract heeft en duidelijke instructies krijgt over de werking van het apparaat. Geef aan waar hij of zij op moet letten.
 • Houd de aanbevelingswaarden aan welke de fabrikant van het product voorschrijft.
  Voor boilers, RVS of Koper, geld een waarde tussen 4 en 7 ºDH als goed.
  Ga niet lager dan 4 ºDH.
 • Houd vigerende wetgeving in de gaten via vakliteratuur, vakbladen, Vewin werkbladen en Staatscourant uitgaven.

 Beperk het ontharden in een huishoudelijke omgeving tot 4 graden Duitse Hardheid, ga niet lager!

 Dat is voldoende om kalkaanslag te verminderen en beschadiging van uw boiler en leidingen tegen te gaan.

 

 

Water-ontharder, soorten:

Aanbevolen:

 • De waterontharder die werkt met een harskern en regeneratiezout  gebruikt voor het regeneratieproces. Hiervan is bewezen dat ze daadwerkelijk kalk uit het water halen.

Minder geschikt:

 • Het type dat werkt op basis van omgekeerde osmose. Volgens onderzoek functioneren ook deze ontharders naar behoren, alleen vereisen ze dusdanige complexe installaties dat de particuliere markt huiverig is om ze toe te passen.
   

Niet geschikt: ?

 • Zogenaamde magneet ontharders die kalk zouden elimineren. Tot dusver valt deze claim niet te staven met wetenschappelijk onderzoek.

Hardheid

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het water, hoe harder het water. Kalk komt van nature voor in water. De verschillende bronnen voor het drinkwater, zoals grond-, duin- en oppervlaktewater, verschillen in hun hardheid. Zo zijn bijvoorbeeld duinwater en grondwater van nature rijk aan kalk. Hard drinkwater komt nog maar in enkele gebieden in Nederland voor, omdat waterbedrijven op de meeste plaatsen het water centraal ontharden als het ruwe water een hoge hardheid heeft.

 

Duitse  hardheid, graden (Deutsche Harte, ° dH of DH)

Een graad Duitse hardheid wordt gedefinieerd als 10 milligram calciumoxide per liter water. Dit staat gelijk aan 17,848 milligram calciumcarbonaat per liter water of 17,848 ppm.

Aantal graden °D Betekenis
0 - 4 °D Zeer zacht water
4 - 8 °D Zacht water
8 - 12 °D Gemiddeld water
12 - 18 °D Vrij hard water
18 - 30 °D Hard water
 • Graden van de Algemene Hardheid (dGH);  Één graad 'algemene hardheid' wordt gedefinieerd als 10 milligram calciumoxide per liter water, dat is hetzelfde als een Duitse graad hardheid (17,848 ppm).
 • mmol / L (millimol per liter); Een millimol calcium (Ca2+ of CaCO3) per liter water komt overeen met een hardheid van 100,09 ppm of 5,608 dHG, aangezien de molmassa van calciumcarbonaat 100,09 g is.
 • Clark graden (° Clark) of ook wel Engels graden (° e of e); Een graad Clark wordt gedefinieerd als een grain (64,8 mg) van calciumcarbonaat per imperial liter (4,55 liter) water, wat overeenkomt met 14,254 ppm.
 • Amerikaanse graden hardheid; Een Amerikaanse graad hardheid gedefinieerd als een milligram calciumcarbonaat per liter water, gelijk aan 1 ppm.

Duitse hardheid is dus niet de enige schaal voor het uitdrukken van de hardheid

 

Go to top

logo boiler-weetjesBoiler-weetjes.nl  © woensdag 28 september 2022

Pagina: Boiler Weetjes - Onthard water
Tags:waterontharder, hardheid, materiaal, koper, rvs, waarde, duitse, hardheid, kalk, aantasten.
Beschrijving: Toepassing van een waterontharder bij een boilerinstallatie